26 mai

Premierul Iurie Leancă afirmă că judecători din UE ar putea veni în Moldova pentru a-și împărtăși experiența

Judecători şi procurori din UE ar putea veni în Republica Moldova pentru câteva luni cu scopul de a-și împărtăşi experienţa cu colegii moldoveni. Anunțul a fost făcut joi, de premierul Iurie Leancă în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Chişinău împreună cu Comisarii Europeni Dacian Cioloş şi Cecilia Malmstrom.

Potrivit agenției „INFOTAG”, premierul a menționat că a discutat acest subiect cu Cecilia Malmstrom, care a susținut inițiativa.

„Aşa cum s-a întâmplat în România şi Bulgaria în perioada de accedere la Uniunea Europeană. Sper că dacă vom reuşi să obţinem o asemenea înţelegere, ne va ajuta în obiectivul de reformare a justiţiei, a procuraturii, obiectiv care din păcate întâlneşte o rezistenţă mare din partea sistemului”, a spus șeful guvernului.

La rândul său, Cecilia Malmstrom a apreciat reformele implementate până în prezent de Republica Moldova şi a remarcat că Moldova mai are încă multe lucruri de făcut în continuare.

Oficialul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu nivelul corupţiei în R. Moldova şi a adăugat că UE este dispusă să împărtăşească propria experienţă privind lupta împotriva acestui flagel.

„Lupta cu corupţia trebuie să fie o prioritate. Reforma justiției, prevenirea și combaterea corupției sunt importante pentru aplicarea prevederilor Acordului de Asociere și a celui cu privire la crearea zonei de liber schimb”, a spus oficialul european.

Cecilia Malmstrom şi Dacian Cioloş se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova.
click