18 septembrie

Decizia privind vectorul politicii externe a rm va fi luată de cetățeni la alegeri – deputatul Corina Fusu

Deputatul Corina Fusu, vicepreședinte al Partidului Liberal, consideră că ”decizia privind vectorul politicii externe a Republici Moldova va fi luată de cetățeni la alegeri parlamentare”. Potrivit agenției ”INFOTAG”, Corina Fusu a făcut această declarație joi, în cadrul ”mesei rotunde” ”Chestiunea etnică și lingvistică în Moldova în contextul Acordului de Asociere”. Evenimentul este organizat la Chișinău de Institutul American din Ucraina în cadrul Programului ”IAU: Inițiativa Parteneriatului Estic”.

”Actuala guvernare a semnat Acordul de Asociere cu UE. Ea a avut dreptul să facă acest lucru, având mandatul poporului obținut la alegerile din 28 noiembrie 2010. Noile alegeri vor avea loc pe data de 30 noiembrie și fiecare cetățean poate alege partidul, a cărei doctrină îi place mai mult”, a spus Fusu.

Potrivit ei, în Moldova mai multe partide fac nestingherit agitație în favoarea Uniunii Vamale.

”Acesta este un proiect care deocamdată nu există. În pofida acestui fapt, el este propagat chiar și de cei care își educă copiii în Europa, preferă să se odihnească acolo și să facă cumpărături. Asta pentru că UE înseamnă ordine, legalitate, respectarea intereselor cetățenilor. Oamenilor trebuie să li se explice ce înseamnă Uniunea Europeană și ce înseamnă Uniunea Vamală”, consideră deputatul, precizând că ”timp de un an Olanda a cheltuit 6 mil. de euro pentru ca să le explice cetățenilor care sunt avantajele UE”.

Referindu-se la dezbinarea societății pe criterii lingvistice, ea a reamintit că, în Republica Moldova există Legea cu privire la funcționarea limbilor, care garantează utilizarea tuturor limbilor, inclusiv a minorităților naționale.

”În ceea ce privește denumirea limbii oficiale în Moldova aceasta este limba română. În acest sens, există decizia și Curții Constituționale din data de 5 decembrie 2013. Noi trebuie să respectăm instituțiile statului dacă dorim să trăim într-un stat de drept. Cei care respectă poporul, trebuie să învețe limba lui, deoarece limba redă esența și spiritul fiecărui popor. Dacă nu cunoști limba unui popor, nu poți înțelege acest popor”, a spus Fusu.

Ea a mai menționat că nu se simte jenată de faptul că unele persoane se autoidentifică drept ”moldoveni”, deoarece pe parcursul mai multor decenii cetățenii Moldovei au fost supuși ”deznaționalizării” și ”manipulării”. link