18 septembrie

Moldova are nevoie de consolidarea societății – consideră experții

Președinta Adunării Popoarelor din Moldova, Olga Goncearova, consideră că cetățenii Moldovei au nevoie de ”un început unificator”, pentru că țara are nevoie de consolidare. Potrivit agenției ”INFOTAG”, Olga Goncearova a făcut această declarație joi, în cadrul ”mesei rotunde” ”Chestiunea etnică și lingvistică în Moldova în contextul Acordului de Asociere”. Evenimentul este organizat la Chișinău de Institutul American din Ucraina în cadrul Programului ”IAU: Inițiativa Parteneriatului Estic”.

”În Moldova există trei probleme care se discută în continuu în societate, contribuind la dezbinarea cetățenilor. Acestea sunt problemele limbii, istoriei, apartenenței etnice. De regulă, aceste probleme, care nu au fost rezolvate încă din anii 90 ai secolului trecut, sunt abordate stringent în perioada campaniilor electorale. Cu regret, nu am renunțat încă la acest lucru, iar problemele în cauză se discută din nou în campania electorală care a început. Acestora li se mai adaugă și vectorul de politică externă a țării”, a menționat Goncearova.

Conform spuselor sale, conducerea țării ignoră opinia unei părți a societății, care nu susține cursul de integrare europeană.

”Opinia acestor cetățeni nu este luată în considerație, ei nu sunt luați în serios, sunt percepuți drept cetățeni de categoria a doua sau chiar ”a cincea coloană”. Nu se poate afirma că toți vorbitorii de limbă rusă nu susțin cursul de integrare europeană și să-i împărțim după apartenența etnică în funcție de atașamentul față de politica externă. Este incorect acest lucru, deoarece avem mai multe din ceea ce ne unește, decât ne dezbină. Mi-aș dori ca în Moldova toți să fie cetățeni egali, să se considere moldoveni de origine română, rusă sau ucraineană. Este important ca toți să fie cetățeni ai acestei țări”, a accentuat experta.

Parlamentara Corina Fusu și-a exprimat dezacordul cu împărțirea cetățenilor după diferite criterii.

”Acest lucru este incorect și inadmisibil, pentru că sună chiar ofensator. Toți cetățenii sunt egali în fața legii, Constituția le garantează drepturi egale tuturor. Și noi vedem că în actuala campanie electorală care deja a demarat, toți își propagă propriile idei”, a declarat Fusu. link