26 septembrie

Lucașenko: Dacă vor fi neînțelegeri în privința acordurilor cu UE vom discuta



Vizita de astăzi a președinteleui Republicii Belarus, Alexandr Lucașenko, s-a derulat într-o atmosferă caldă, constructivă și în deplină înțelegere. Cel puțin asta a declarat șeful statului Nicolae Timofti în cadrul conferinței de presă susținută a finalul zilei de cei doi oficiali.

Cu ocazia vizitei oficiale a președintelui Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, în Republica Moldova au fost semnate un șir de acorduri de colaborare bilaterală.

„În cadrul întrevederii, am discutat în mod concret perspectivele realizării unor proiecte comune în complexul agroindustrial, domeniile energeticii, transportului electric și infrastructură. Au fost examinate, în special, probleme ce țin de sporirea livrărilor de produse agricole, pomilegumicole și vinicole moldovenești în Republica Belarus. De asemenea, am discutat despre extinderea cooperării în sfera de producție, având în vedere necesitățile crescânde ale economiei moldovenești de tehnică agricolă și ale orașelor – de noi troleibuze și autobuze de producție belarusă”, a declarat Nicolae Timofti.

Potrivit președintelui, poziția Republicii Moldova și a Republicii Belarus, referitoare la problemele-cheie internaționale și regionale privind menținerea păcii și securității internaționale au multe tangențe și chiar coincid.

„Ne-am reiterat atașamentul față de principiile respectării suveranității și integrității teritoriale a ambelor state și ne-am pronunțat pentru soluționarea problemelor actuale ale securității internaționale, respectându-se principiile și normele dreptului international”, a mai adăugat Nicolae Timofti.

La randul său, Alexandr Lucașenko a declarat că țara sa va fi deschisă pentru dialog, atunci cand vor apărea anumite neclarități. „Daca vor fi unele neînțelegeri în privința acordurilor cu UE vom discuta. Noi vom respecta toate întelegerile. Puteți să contați pe noi. Nu avem nevoie de linii de separație în spațiul eurasiatic în privința relațiilor politice, vreau să subliniez cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale. A fost activizată cooperarea la nivel parlamentar. Sperăm la o cooperare mai activă si in cadrul CSI. Il asteptam pe Nicolae Timofti in Minsk la summitul CSI”, a declarat Lucașenko.
link