29 august

Ministrul transporturilor a criticat activitatea companiei de stat Air Moldova

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, luni, într-o şedinţă specială, a criticat conducerea companiei aeriene de stat „Air Moldova”, care a admis abateri serioase în activitatea sa – începând cu reţinerea curselor până la defecţiuni tehnice.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, citând comunicatul de presă al ministerului, el a menţionat că toate abaterile în activitate trebuie să fie lichidate în termen cât mai scurt, iar pasagerilor, care au depus plângeri, să le fie compensate pierderile şi aduse scuze.

Botnari a avertizat managerii Air Moldova despre răspunderea personală şi a subliniat disponibilitatea conducerii ministerului de a face ordine în companie.

La rândul său, viceministrul Vladimir Cebotari, este convins în succesul Air Moldova.

Săptămâna trecută el a spus într-un interviu acordat NewsMaker că compania în prima jumătate a 2014 a demonstrat rezultate, de care nu a înregistrat în ultimii 20 de ani.

„În anul curent Air Moldova va fi în plus cu milioane de dolari şi va înregistra rezultate foarte bune. Probabil, preţul său se va majora de câteva ori comparativ cu anul trecut, când preţul companiei aeriene se apropia de zero”, a explicat funcţionarul.

Vorbind despre problemele companiei, Cebotari a spus că în ultimul an regularitatea zborurilor sale a depăşit 95%.

„Cu astfel de rezultate nu se pot lăuda majoritatea companiilor aeriene din lume. Toți au probleme, inclusiv Air Moldova. Uneori problemele depind de ea, uneori nu. Astfel de cazuri se întâmplă cu toate companiile aeriene și oriunde, dar arăta-ţi-mi un pasager în Europa, care din cauza unei întârzieri de zbor va chema presa, posturi de televiziune, reviste și va face zarvă”, este nedumerit viceministrul.

Cebotari a spus că, atunci când studia Londra și de multe ori zbura cu aeronavele Lufthansa, în 90% din cazuri zborurile întârziau cu cinci sau șase ore.

„Dar nimeni nu făcea scandal, deși pasagerilor nu li se oferea mâncare şi apă. Iar la noi (în Moldova – „I”) toţi sunt cumetri: poţi suna la orice redacţie şi să faci scandal”, a spus viceministrul.

„Infotag” precizează: În mai puțin de trei săptămâni, cu compania Air Moldova s-au întâmplat cinci incidente. Cel mai scandalos a avut loc pe 30 iulie, când avionul Airbus A321, închiriat de la o companie aeriană greacă, a revenit la Aeroportul Chișinău, după ce a decolat spre Moscova. Defectarea unui sistem electronic a obligat piloții greci să zboare timp de 1,5 ore deasupra Moldovei, pentru a arde combustibilul de rezervoare, pentru a putea ateriza.
www.infotag.md