19 august

Inițiativa Primăriei: Clădirile din Chișinău vor avea fațade albe

Culoarea albă și derivatele acesteia vor deveni obligatorii pentru fațadele clădirilor din Chișinău. Primarul Dorin Chirtoacă va semna astăzi, 18 august, o dispoziție în acest sens, transmite ipn.md.

Chirtoacă a afirmat că acestă dispoziție va intra în vigoare imediat după semnare. Clădirile care deja au fost vospite în nuanțe stridente vor rămâne așa până la prima renovare, apoi va fi propusă cromatica obligatorie. În acest mod autoritățile vor să ofere capitalei imaginea „orașului cu umeri albi de piatră”, cum se menționează în imnul Chișinăului.

„Până la război, clădirile erau construite din piatră albă şi rămâneau netencuite sau, dacă erau tencuite, se folosea varul alb. De aceea a fost numit „oraş alb”. Chiar şi când a apărut betonul ca element de construcţie, s-a căutat să fie de culori deschise, însă în ultimii 10-15 ani poţi să construieşti din orice vrei, cu tot felul de tencuieli şi a apărut gustul moldovenilor, cu un trend în arhitectură ce nu se mai regăseşte nicăieri în lume”, a mai spus primarul Capitalei.

Acesta a mai expicat că pe viitor reglementările cromatice pentru centrul oraşului ar putea fi mai stricte decât cele la periferie, dar tot vor fi promovate derivatele de culoare albă.
click