28 august

Nicolae Chirtoacă: Orientarea vectorului nostru extern este Moldova

„Cînd sînt întrebat despre vectorul nostru extern, îmi este straniu să aud acest lucru, pentru că orientarea noastră este Moldova şi anume Moldova trebuie să fie un punct de concentrare a forţelor noastre”, a declarat liderul partidului „Forţa Poporului”, Nicolae Chirtoacă, în cadrul şedinţei clubului de presă „Rezonanţa socială”, transmite NOI.md.

El a povestit despre o situaţie în care a ajuns în timpul activităţii sale în calitate de Ambasador al RM în SUA. „Autorităţile moldovene au refuzat atunci să înregistreze cultul mormonilor. Şi am fost chemat la covor de către senatorul, care reprezenta mormonii. Acest senator mi-a spus: transmiteţi-i preşedintelui vostru, că noi putem să vă creăm probleme foarte mari. Şi a pus degetul pe harta lumii: „Unde e Moldova? Eu nu văd Moldova Dvs.!”.

Nicolae Chirtoacă consideră că un stat mic trebuie să joace pe ambiţiile politice ale actorilor mari, dar să nu să se apropie de ei, pentru că acest lucru este foarte periculos. „În 2008, Georgia a pierdut două provincii din cauza unei asemenea apropieri. Trebuie să fim destul de deştepţi şi pragmatici, pentru a evita asemenea riscuri, dar şi să ne rezolvăm problemele noastre”.

În opinia lui Nicolae Chirtoacă, Moldova trebuie să prietenească cu Rusia şi să privească real la integrarea europeană. „Pentru mine, spre exemplu, Uniunea Europeană este un partener de dezvoltare, modernizare. Însă eu sînt împotriva impunerii legilor, care contravin moralei noastre. Ceea ce Parisului îi este permis, pentru noi poate fi prematur.

Funcţionarii noştri au transformat Europa într-un fetiş, ei înghit toate condiţiile, fără a-şi apăra interesele. Însă integrarea europeană este un mijloc de modernizare, nu mai mult. Iar valorile noastre, ortodoxia noastră, identitatea noastră trebuie apărate. Acestea constituie pilonul nostru”.
www.totul.md