29 octombrie

IAR EXPERŢI CONSIDERĂ CĂ POLITICIENII SPECULEAZĂ PE REFERENDUMUL PRIVIND ACORDUL DE ASOCIERE CU UE

Unii experţi moldoveni consideră că „politicienii speculează în privinţa desfăşurării referendumului privind realizarea Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, astfel ei au declarat la o „masă rotundă”, în cadrul căreia s-a discutat posibilitatea de desfăşurare a referendumului. Evenimentul a fost organizat marţi, la Chişinău, de Institutul America din Ucraina (IAU).

„Există susţinători şi oponenţi ai desfăşurării referendumului privind realizarea Acordului de Asociere cu UE. În plus, din ambele părţi se recurge la minciună şi falsificare pe faţă. Este bineînţeles că toate acestea se fac în scopuri electorale, pentru a obţine voturile alegătorilor. Trebuie să privim obiectiv situaţia, să fim cinstiţi cu noi înşine”, a menţionat preşedintele Congresului popoarelor din Moldova, Olga Goncearova.

Ea a amintit că Acordul de Asociere a fost semnat şi se realizează, de aceea „lipseşte însuşi subiectul discuţiilor la referendum”.

„Nicio ţară nu a desfăşurat un referendum privind semnarea sau implementarea Acordului de Asociere. Referendumul are loc în mod obligatoriu la aderarea în UE. Şi în Moldova tot va avea loc, dacă va fi necesar”, consideră experta.

Ea subliniat că în cadrul campaniei electorale unele partide pledează pentru integrarea europeană, altele pentru aderarea la Uniunea Vamală şi denunţarea Acordului de Asociere.

„Totul este simplu – cetăţenii vor vota la alegerile din 30 noiembrie. Şi partidele care vor câştiga vor dispune de mandatul poporului pentru a-şi îndeplini promisiunile”, a spus Goncearova.

La rândul său, sociologul Valeriu Moşneaga, şi-a exprimat convingerea că „un astfel de referendum în Moldova nu va avea loc”.

„Este evident că dacă actuala Coaliţie de guvernare va rămâne la putere va continua calea integrării europene. Iar dacă la putere vor veni forţele de stânga, formând o coaliţie din câteva partide, atunci se vor certa între ele pe acest subiect. Chiar de am admite că forţele de stânga vor ajunge la un consens, acest scenariu este posibil doar în cazul în care rolul principal îl va avea Partidul Comuniştilor. Iar liderul PCRM, Vladimir Voronin, poate guverna doar autoritar, fără referendumuri, sondaje şi luarea în considerare a opiniei altor partide”, a subliniat Moşneaga.
link