22 august

Andrian Candu i-a cerut omologului rus suspendarea sancțiunilor economice impuse Republicii Moldova

Vicepremierul Andrian Candu, ministru al Economiei, i-a cerut vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, care întreprinde o vizită în Republica Moldova, suspendarea sancțiunilor economice impuse Republicii Moldova

După cum relatează TRIBUNA, solicitarea a fost făcută în cadrul întîlnirii copreşedinţilor Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, în cadrul discuţiilor a fost efectuat un schimb amplu de informaţii privind evoluţiile din ultimul timp în relațiile comercial-economice, accentul fiind pus pe ultimele acțiuni ale Federaţiei Ruse referitor la restricțiile impuse la importul unui șir de produse moldovenești, inclusiv, introducerea unor taxe vamale..

Vicepremierul moldovean Andrian Candu a atras atenţia că restricţiile aplicate sînt excesive și nejustificate prin prisma angajamentelor și practicilor internaționale și contravin prevederilor cadrului juridic bilateral şi multilateral, care reglementează schimburile comerciale cu FR. „Motivele luării măsurilor menţionate sînt mai mult de natură politică, decît economică”, notează sursa.

Andrian Candu a subliniat, în context, importanţa menţinerii unui dialog constructiv între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, în vederea identificării unor soluţii reciproc acceptabile pentru ambele părţi, în interesul cetăţenilor ţărilor noastre.

La rîndul său, vicepremierul rus a menționat despre necesitatea continuării dialogului la nivel bilateral și identificarea soluțiilor pentru redresarea situației la nivel de experți și instituții. De asemenea, a confirmat disponibilitatea de a facilita organizarea întrevederilor date pe parcursul lunii septembrie curent. În același timp, a menționat despre necesitatea considerării intereselor agenților economici din Transnistria.
www.tribuna.md