06 octombrie

MOLDOVA ARE SUSȚINEREA DEPLINĂ A SLOVACIEI ÎN PROCESUL DE REFORMARE A ȚĂRII

Republica Moldova are susținerea deplină a Slovaciei în procesul de reformare a țării. Asigurările vin din partea secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Slovacia, Peter Burian, și au fost făcute vineri în cadrul consultărilor moldo-slovace în domeniul integrării europene desfășurate la Chișinău.

Potrivit agenției „INFOTAG”, cu referire la serviciul de presă al MAEIE, Peter Burian a menționat că Moldova este un partener important al Slovaciei, și a precizat că aceasta se află în top trei al statelor prioritare pentru asistența pentru dezvoltare, oferite de Guvernul de la Bratislava.

„Aveți deplina noastră susținere în eforturile de reformare a sistemului judiciar, precum și în procesul de consolidare a capacităților societății civile, întrucât sprijninul populației este crucial în această perioadă”, a menționat oficialul slovac.

În timpul discuțiilor, a fost abordată implementarea provizorie, de la 1 septembrie curent, a Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv Zona de Liber Comerț. În context, viceministrul moldovean de externe Iulian Groza a adus mulțumiri părții slovace pentru sprijinul oferit parcursului european al RM, asistența acordată în procesul de implementare a reformelor interne și susținerea proiectelor de consolidare a societății civile din Moldova.

De asemenea, oficialul moldovean a vorbit despre agenda europeană a țării în contextul Summitului Parteneriatului Estic de la Riga, din mai 2015.

În cadrul întrevederii dintre Peter Burian și viceministrul Afacerilor Externe, Tudor Ulianovschi, care a avut loc tot vineri, a fost menționat interesul Republicii Moldova de a prelua experiența partenerilor slovaci în promovarea diplomației economice și atragerea investițiilor străine în economia națională.

Peter Burian a menţionat că Slovacia va acorda, în continuare, asistență tehnică pentru dezvoltare R. Moldova, în special pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii și pentru a susține comunitatea de business.

De asemenea, părțile au discutat despre oportunitatea organizării unor ateliere de lucru pentru promovarea beneficiilor creării Zonei de Comerț Liber cu UE, precum și a unui forum al oamenilor de afaceri din cele două țări.
link