28 mai

Congresul ar putea adopta o rezoluție cu privire la integritatea teritorială și suveranitatea RM

Congresul SUA ar putea adopta o rezoluție cu privire la integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova. Subiectul a fost discutat luni, în cadrul unei întrevederi dintre președintele parlamentului, Igor Corman, cu o delegație de senatori americani, formată din cinci membri ai Partidului Republican din SUA: James Inhofe, Jeff Sessions, Deb Fischer, Tim Scott şi John Barrasso.

Potrivit agenției „INFOTAG”, cu referință la serviciul de presă la parlamentului, senatorii americani l-au informat pe președintele parlamentului că proiectul Rezoluției a fost înregistrat în Congresul SUA de către James Inhofe la 3 aprilie curent și semnat de alți patru membri ai delegației care a venit la Chișinău.

Oficialii americani și-au exprimat susținerea pentru integritatea și suveranitatea țării, menționând că se află în Republica Moldova pentru a-și afirma sprijinul și a identifica noi parteneriate de cooperare.

Igor Corman a exprimat gratitudine pentru promovarea şi susţinerea rezoluţiei, menționând interesul Republicii Moldova pentru consolidarea cooperării moldo-americane în diverse domenii.

Tot luni senatorii americani au avut o întrevedere cu premierul Iurie Leancă, în cadrul căreia oficialii au discutat despre posibilitatea sporirii investiţiilor americane în economia Republicii Moldova.

„Suntem recunoscători SUA pentru suportul oferit ţării noastre de-a lungul celor 23 de ani, suport care se face remarcat prin calitatea sa. Cel mai bun exemplu în acest sens poate fi numit drumul Sărăteni-Soroca, construit în cadrul Programului Compact”, a menţionat Iurie Leancă.

Totodată, șeful guvernului a mai spus că proiectele de dezvoltare a infrastructurii, desfăşurate în cadrul Programului Compact al Fondului ”Provocările Mileniului”, sunt un model de eficienţă şi administrare responsabilă a asistenţei financiare.

Părțile s-au referit și la situația din regiune, pledând pentru restabilirea stabilităţii şi a ordinii de drept.

Vizita la Chișinău a oficialilor americani face parte dintr-un turneu care include Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Contactele bilaterale s-au intensificat la nivelul Congresului, a Departamentului de Stat şi a Senatului, după lansarea Dialogului Strategic pe 3 martie în cadrul vizitei prim-ministrului Iurie Leancă la Washington.
click