08 decembrie

CREŞTEREA CURSULUI ÎN NUMERAR AL DOLARULUI SUA STAGNEAZĂ LA LIMITA DE 15,2-15,25 MDL:$1

Creşterea cursului în numerar al dolarului SUA faţă de leul moldovenesc stagnează la limita de 15,2-15,25 MDL:$1.

Participanţii la piaţa valutară, opinia cărora a fost solicitată de corespondentul „INFOTAG”, au atras atenţie la faptul că vineri creşterea dolarului SUA în numerar şi non-numerar s-a oprit fără intervenţia Băncii Naţionale (BNM).

„După vânzarea de joi, 4 decembrie, a $15 mil., BNM vineri nu a vândut valută. S-a creat impresia că regulatorul dispune de calcule şi cunoaşte care este situaţia valutară a băncilor şi caselor de schimb valutar, de aceea nu propune valută”, a spus interlocutorul agenţiei.

Dealerul unei bănci mari a presupus că pentru o perioadă scurtă de timp cursul în numerar al dolarului va stagna la limita 15,25 MDL:$15, fapt pentru care există două premise semnificative: băncile şi CSV dispun atât de dolari cash, cât şi non-numerar, în cantităţi suficiente.

„Totodată, un rol important îl va avea poziţia regulatorului, de cum se va comporta pe piaţă – va monitoriza calm şi nu se va implica sau se va implica în momentele în care cererea de valută va fi la un preţ „nejustificat de înalt”, a spus dealerul.

Concomitent câţiva participanţi ai pieţei au remarcat creşterea afluxului de valută de peste hotare, ceea ce dealerii la direct leagă de apropierea sărbătorilor de iarnă, când cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare trimit mai mulţi, decât de obicei, bani copiilor şi părinţilor.

Bancherii, discutând şi prognozând viitorul raport MDL:USD afirmă că BNM, la dorinţă, are posibilitatea în decurs de două-trei zile să întoarcă „trendul de curs al valutei naţionale” spre consolidare.

„Dar deocamdată regulatorul doar „stinge” deprecierea bruscă a leului, fără a-şi propune sarcini de a lucra pentru fortificarea poziţiei leului”, a menţionat bancherul.

El a explicat că BNM dispune de informaţii detaliate despre valuta din bănci şi CSV.

„De aceea, dacă cererea de valută este mai mică decât a calculat BNM, dealerul său nu iese pe piaţă. Dar dacă cererea de valută este mai mare, ceea ce poate majorat brusc cursul dolarului, dealerii BNM vând valută şi sting creşterea bruscă”, a conchis interlocutorul agenţiei, recomandând ca poziţia BNM să fie privită cu calm, comparând-o cu regulatorii pieţei din Rusia şi Ucraina.
link