22 august

Ministrul educaţiei a criticat modul de utilizare a instituţiilor de învăţământ din capitală Vezi replica primarului

Potrivit edilului, odată închis, edificiul instituţiei începe să se ruineze. Redeschiderea unei asemenea instituţii va costa mai scump primăria, decât să o menţină în activitate chiar şi cu capacitate redusă.tinuă să utilizeze ineficient capacitatea instituţiilor de învăţământ, a declarat joi la conferinţa pedagogilor din capitală ministrul educaţiei, Maia Sandu, transmite News-Moldova.

„În medie, şcolile din municipiu utilizează doar 70 la sută din capacitatea de proiect, iar 20 la sută din instituţii folosesc mai puţin din jumătate din spaţiile de care dispun”, a spus Sandu.

În opinia ministrului, „această situaţie generează costuri suplimentare”.
„De curând, Consiliul municipal a decis alocarea suplimentară a 15,6 milioane de lei pentru achitarea agentului termic, bani care, în condiţiile unei reţele ajustate, puteau fi folosiţi pentru îmbunătăţirea infrastructurii şcolare”, a menţionat Sandu.

O altă dovadă a utilizării ineficiente a banilor publici în municipiu, potrivit Maiei Sandu, este „completarea redusă a claselor.
„În gimnaziile din Chişinău acest indicator este de doar 18,5 elevi per clasă, mai mic decât în unele localităţi rurale unde natalitatea e mult mai redusă”, a spus ministrul.

De cealaltă parte, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a replicat că pentru bugetul municipal este mai puţin costisitor să menţină o instituţie de învăţământ care nu-şi foloseşte toate spaţiile, decât să o închidă.
click