29 octombrie

POLITICIENII DIN OPOZIŢIE CONSIDERĂ CĂ GUVERNAREA EVITĂ REFERENDUMUL PRIVIND ACORDUL DE ASOCIERE RM-UE…

Actuala elită politică din Moldova nu are nevoie de consultări cu poporul republicii, a spus marţi în cadrul unei „mese rotunde” dedicată necesităţii de desfăşurare în RM a unui referendum privind Acordul de Asociere (AA) cu UE, preşedintele partidului Patria, Emil Ciobu.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, el a menţionat în cadrul discuţiei iniţiate de Institutul America în Ucraina că Acordul a fost semnat din simplul motiv că „elita moldovenească nu avea propuneri de dezvoltare a ţării”.

„Trebuiau să se agaţe de ceva. „Parteneriatul Estic” iniţiat de UE a eşuat şi în Georgia şi în Ucraina. Aveau nevoie de o ţară unde să-l prezinte un vis frumos. În vizor a căzut Moldova, UE a reuşit să-şi păstreze imaginea, iar politicienii din RM îl huiduiesc pe oricine îşi doreşte să aibă o opinie proprie, diferită de cea oficială – pro-europeană, care este unica corectă”, consideră Ciobu.

Potrivit spuselor sale, un exemplu perfect de consultări cu poporul poate fi considerată Islanda, unde preşedintele Olafur Ragnar Grimsson (de cinci ori ales în această funcţie!) iniţial a implicat la întocmirea Constituţiei ţării 900 de oameni, care au scris toate articolele de bază, iar apoi a creat Consiliul ţării din 25 cei mai demni concetăţeni, care au aprobat documentul.

„Printre cei care au scris Constituţia Islandei, adoptată în 2012, au fost pescari, poştaşi, femei casnice şi poliţişti. Adică deciziile importante pentru ţară au fost luate de oameni simpli, nu de politicieni îngâmfaţi ca în Moldova”, a spus Ciobu.

El consideră că semnarea Acordului a avut loc în grabă, fără consultări cu poporul, dar „ce s-a făcut, s-a făcut”.

„Acum trebuie să trecem prin alegeri, să păstrăm ţara şi deja apoi să ne consultăm cu poporul în privinţa oricărui subiect important. Este o practică obişnuită”, a spus Ciobu.

La rândul său, expertul independent Viorel Guţu consideră că „toţi cei 53 de deputaţi ai Parlamentului, care au votat pentru ratificarea Acordului de Asociere RM-UE, trebuie condamnaţi la închisoare”. În opinia sa ei au încălcat grav o serie de articole-cheie ale Constituţiei.

„În principal, au fost încălcate articolul privind statutul de neutralitate a Moldovei, privind imposibilitatea de a adera la oricare formaţiune fără consultări cu poporul, adică referendumuri. Toate aceste aspecte au fost ignorate, este infracţiune şi uzurpare a puterii în stat de către un grup de persoane care se ascund după crearea partidelor „pro-europene”, a declarat Guţu.

Candidatul în deputat din partea Partidului Socialiştilor, doctor în economie, Vladimir Golovatiuc, a explicat că prin semnarea Acordului de Asociere RM-UE, guvernarea a „violat toate procedurile democratice de adoptare a celor mai importante decizii pentru republică”.

„În grabă şi secret a fost semnat, apoi ratificat Acordul de Asociere. Ce avem astăzi: un Acord de Liber Schimb cu UE, relaţii tensionate cu Rusia. Comerţul liber cu UE şi Turcia va prăbuşi industria pe care o mai avem, iar imposibilitatea de a reveni pe piaţa FR va falimenta producătorii agricoli care mai activează”, a subliniat Golovatiuc.
ссылка