20 ianuarie

Ministerul Educației a cerut explicații de la directorul Liceului „Mircea Eliade” din Capitală

Ministerul Educației a solicitat explicații directorului Liceului „Mircea Eliade” din municipiul Chișinău în legătură cu taxele neformale care se percep în cadrul instituției. Totodată, a fost inițiată o investigație în acest caz. Cu detalii privind rezultatele anchetei de serviciu, Ministerul Educației va reveni ulterior, relatează UNIMEDIA.

Conducerea Ministerului Educației reiterează inadmisibilitatea forțării părinților sau oricăror altor persoane pentru a efectua plăți în favoarea instituțiilor de învățământ. Este interzisă implicarea sub orice formă a managerilor școlari și profesorilor în procesul de colectare și administrare a donațiilor provenite din alte surse decît cele bugetare.

Ministerul cere managerilor instituțiilor de învățămînt să respecte necondiționat prevederile Ordinului nr. 120 din 25 februarie 2010 cu privire la măsurile suplimentare de prevenire a corupției în instituțiile de învățământ și Ordinului nr. 410 din 20 mai 2013 cu privire la interzicerea colectărilor de bani în scopul organizării examenelor de absolvire în învățămîntul preuniversitar, sesiunea 2013.

În acest context ministerul salută poziția civică a părinților și încurajează implicarea acestora în activitatea instituțiilor de învățământ întru sporirea transparenței, calității procesului de instruire și combaterii practicilor de colectare ilicită de bani.

UNIMEDIA precizează că părinți ai căror copii studiază în Liceul teoretic „Mircea Eliade” au primit un „bon de plată”. 3000 de lei este taxa de înmatriculare, iar fiecare elev, părinții trebuie să achite o taxă anuală de 3120 lei.
click