17 iulie

Moldova trebuie să desfășoare un referendum privind alegerea între Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică - expert SUA

Chişinău, 16 iulie. (INFOTAG). Alegerea între Acordul de Asociere RM-UE şi Uniunea Eurasiatică (UEE) trebuie să fie efectuată sub formă de referendum, - consideră adjunctul directorului Institutului American din Ucraina, James George Jatras, care a vorbit miercuri la ”masa rotundă” cu genericul „Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și alegerile parlamentare din Republica Moldova”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, în opinia sa, referendumul este mai actual dacă se va conştientiza cât de „înalte sunt mizele pentru economia moldovenească, precum şi pentru unitatea şi pacea civilă din societatea moldovenească”.

Jatras a amintit că ideea unui referendum a fost enunţată de partidele de opoziţie din Moldova.

„Deocamdată, are loc procesul de ratificare și implementare a acordului, nu există motive pentru a considera aceasta (posibilitatea desfăşurării unui referendum – „I”) o temă închisă pentru Moldova, în pofida aprobării documentului pe 2 iulie de către parlamentul RM”, a spus el.

Expertul american este convins că documentul ratificat de un parlament, poate fi anulat de următorul legislativ al Moldovei.

„Într-o ţară democratică, în asemenea cazuri, partidele politice trebuie să prezinte alegătorilor concluziile de rigoare şi, să-și asume responsabilitatea”, a spus adjunctul directorului Institutului American din Ucraina.
click