24 ianuarie

Fule: Sperăm că autoritățile din Tiraspol să vadă Acordul de Asociere ca o oportunitate

Comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, Stefan Fule, speră ca autoritățile din Tiraspol să vadă Acordul de Asociere ca pe o oportunitate de a se implica în acest proces. Declarația a fost făcută, astăzi, 23 ianuarie, în cadrul unui briefing de presă la care au participat inclusiv prim-ministrul Iurie Leancă și comisarul european Dacian Cioloș.

În același context, Fule a ținut să aprecieze faptul că Acordul de Asociere a fost publicat și în limba română și în limba rusă. Potrivit sursei, în acest fel, cetățenii din stânga Nistrului vor putea face cunoștință cu acest document și se vor putea informa despre prevederile sale. De asemenea, comisarul european i-a îndemnat pe cetățeni să citească acest acord și să vadă care sunt beneficile, „contrar unor mituri care sunt răspândite”.

„Eu sper foarte mult ca autoritățile din Tiraspol să vadă acest proces ca pe o oportunitate și nu ca pe o nepăsare. Noi dorim să implicăm reprezentanții autorităților transnistrene. UE și-a asumat angajamentul pentru a semna Acordul de Asociere cu Republica Moldova”, a mai adăugat sursa.

Cu această ocazie, comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, Stefan Fule, și-a exprimat îngrijorarea referitor la situația tensionată din Ucraina. De asemenea, acesta a menționat că pleacă mâine la Kiev în calitate de reprezentant special al UE.

„Situația s-a înrăutățit. Suntem în legătura strânsă cu doamna Catherine Ashton. Preocupările noastre au fost exprimate în declaraţia ei, ca urmare a conversațiilor telefonice cu Jose Manuel Barooso și a preşedintelui ucrainean, Victor Ianucovici”, a conchis sursa.

Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere și de Liber Schimb cu UE la 29 noiembrie 2013 în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Menționăm că anterior și EXPERT-GRUP a calificat parafarea acestui document drept o reușită a guvernării în anul 2013. click