29 octombrie

DEZVOLTAREA ECONOMIEI MOLDOVENEȘTI ESTE POSIBILĂ DOAR ÎN CADRUL UNIUNII VAMALE - ECONOMIST PSRM

Candidatul la funcția de deputat din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Vladimir Golovatiuc, consideră că ”dezvoltarea economiei moldovenești este posibilă doar în cadrul Uniunii Vamale”. Despre aceasta economistul a declarat marți, în cadrul mesei rotunde la care a fost discutată posibilitatea organizării unui referendum referitor la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Evenimentul a fost organizat la Chișinău de Institutul American din Ucraina (IAU).

”Atunci când întrebi adepții vectorului european prin ce este motivată alegerea lor, de regulă, ei răspund: vreau să trăiesc ca în Europa. În același timp, în UE baza acestei bunăstări o constituie tot o economie puternică și balansată”, a spus Vladimir Golovatiuc.

El a explicat că odată cu semnarea Acordului de Asociere RM-UE coaliția de guvernare a încălcat toate procedurile democratice de luare a celor mai importante decizii pentru țară.

”În regim de urgență și în secret a fost semnat, apoi ratificat Acordul de Asociere. În rezultat ce avem: un Acord de Liber Schimb cu UE și relații încordate cu Rusia. Comerțul de liber schimb cu UE și Turcia ne va distruge industria pe care o mai avem la moment, iar imposibilitatea de a reveni pe piața Federației Ruse va falimenta producătorii agricoli care încă mai respiră”, consideră expertul.

El a amintit că producția materială din Republica Moldova – care reprezintă baza unei situații stabile în economie – comparativ cu anul 1994 s-a redus în prezent mai mult de două ori, de la 60% la 25% din PIB.

”După semnarea Acordului de Asociere economia noastră nu se va putea opune celei din Vest. Declarațiile potrivit cărora Moldova își va majora exportul sunt nu altceva decât baliverne. Este regretabil faptul că nici într-o țară, care a devenit recent membră UE, nu a fost efectuată o analiză a aceea ce s-a planificat și ceea ce este în realitate. Deși și fără această analiză este evident că importurile în aceste țări s-au majorat esențial. În prezent, auziți ceva despre industria din Lituania, Letonia, Bulgaria sau România?”, a întrebat Golovatiuc.

Economistul este convins că renașterea economică a Moldovei și prosperitatea cetățenilor ei este posibilă doar în cadrul Uniunii Vamale.

”Exportul nostru în proporție de 67% este direcționat în țările Uniunii Vamale și în prezent este evident că în aceste țări putem și trebuie să exportăm mai mult. Cu Uniunea Europeană trebuie să colaborăm, dar trebuie să conștientizăm că Moldova este atrasă în UE doar pentru a fi transformată într-o platformă pentru expansiunea produselor europene pe piața Uniunii Vamale”, consideră expertul.
link